Kategoriassa Blogi

Auton ilmastointi on näkymättömissä töitä tekevä järjestelmä, joka usein muistetaan vasta kesän kynnyksellä ilmojen lämmetessä.

Ilmastoinnin perustehtävä on nimensä mukaisesti viilentää auton sisäilmaa. Kevät- ja syyskeleillä ilmastointi huolehtii myös ylimääräisen ilmankosteuden poistamisesta. Autoilijalle ilmastoinnin tuntuvin lopputulos on virkistävän viileä puhuri, jonka tuottamiseksi töitä tekee moniosainen ilmastointijärjestelmä. Samoin kuin muutkin auton osat, myös ilmastointi voi kuitenkin reistailla.

Varaa aika huoltoon Jätä tarjouspyyntö 041 507 2171

Mistä tunnistaa toimimattoman ilmastoinnin?

Ensimmäisiä merkkejä ilmastoinnin toimimattomuudesta on yksinkertaisesti sen tehottomuus. Järjestelmä puhaltaa viileää ilmaa heikosti. Tämän huomaa usein erityisesti keväällä, kun ilmastoinnin tarvitsisi alkaa puhaltamaan kylmää ilmaa ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Näissä tapauksissa vikana on yleensä kylmäaineen liian vähäinen määrä.

Vähäinen kylmäaine saattaa ilmetä myös ilmastointijärjestelmän kompressorin käyttäytymisestä. Mitä vähemmän kylmäainetta on, sitä vähemmän siinä on painetta, jolloin kompressori alkaa käydä kovempaa yrittäessään tuottaa tarvittavaa lisäpainetta. Kompressorin voimistunut käynti ilmenee vieraana tai raskaampana äänenä.

Jos taas auton etuikkuna alkaa huurtua, tai ilmastoinnin mukana sisään puhaltuu epämiellyttävää hajua, on vika yleensä sisäilmasuodattimessa.

Ilmastoinnin toimintaa voi testata kääntämällä lämpötilan mahdollisimman kylmälle ja tarkkailemalla ilmaantuuko edellä mainittuja ongelmia.

Omatoimista ensiapua

Jos oman auton ilmastoinnin kunto epäilyttää, voi vielä ennen huoltoon menemistä kokeilla sisäilmasuodattimen vaihtoa. Sisäilmasuodatin vaikuttaa ohjaamoon tulevan ilman laatuun. Itse ilmastoinnin tehoon se ei kuitenkaan vaikuta, mutta kostea tai likainen sisäilmasuodatin saattaa aiheuttaa samanlaista puhallustehottomuutta kuin huollon tarpeessa oleva ilmastointikin.

Sisäilmasuodattimien hinnat alkavat yleensä noin viidestä eurosta, ja niitä myydään useimmissa autotarvikeliikkeissä. Suodattimen vaihtamisen haasteellisuus riippuu automallista. Suurimmassa osassa autoista suodatin sijaitsee hansikaslokeron alla tai takana, poikkeustapauksissa se voi olla kaasupolkimen takana tai alla, joskus myös konetilassa. Vaihtotoimenpiteen kestoksi voi arvioida noin 15-90 minuuttia, riippuen auton mallista. Suodatinpaketin mukana tulee yleensä vaihto-ohjeet, ja ohjeita löytää myös netistä.

Huoltoon kahden vuoden välein

Mikäli ilmastoinnin ongelmat jatkuvat vielä sisäilmasuodattimen vaihdon jälkeenkin, on syytä viedä autonsa huoltoon autokorjaamoon. Huoltoon viemistä ei kuitenkaan saisi pitkittää loputtomiin asti, vaan nyrkkisääntönä ilmastointia pitäisi huoltaa kahden vuoden välein. Auton ilmastointihuollon perushuoltotoimenpiteitä on kaksi: kylmäaineen lisääminen, eli täyttöhuolto ja järjestelmän uudelleenpaineistaminen typellä, eli ilmastointijärjestelmän tiiviyden tarkastaminen.

Kylmäaineen vähäinen määrä on syy useisiin ilmastoinnin ongelmiin, joten aineen lisääminen toimii yleispätevänä huoltokeinona. Ilmastointiainetta on olemassa kahta eri lajia: vanhaa R134a-kaasua, ja uutta R1234yf-kaasua. Kylmäaineen lisäämisen hinta on kiinteä, ja riippuu aineesta ja lisättävästä määrästä. Autoilija ei yleensä voi itse tietää, kumpaa ainetta auto käyttää, joskin uusissa autoissa pyritään siirtymään ympäristölle vähemmän haitalliseen R1234yf-kaasuun. Molemmat kaasut ovat kuitenkin vaarallisia, minkä vuoksi niitä ei saa lähteä omatoimisesti ilmastointijärjestelmään lisäämään. Kyseessä ei ole pelkästään kehote, sillä ilman asiaankuuluvia laitteita ja koulutusta tehtävä aineenlisäys – eritoten jos ilmastoinnin epäillään vuotavan – on ympäristörikos. Ilmastointiaineen lisäys onkin siis ehdottomasti jätettävä ammattilaisten käsiin. Ilmastointilaitteen huollon tai korjauksen suorittavalla korjaamolla on oltava voimassa kylmäainepätevyydet ja -luvat.

Mikäli ilmastointijärjestelmä on tyhjä tai tyhjennetty, on se täytön yhteydessä myös paineistettava uudelleen. Ilmastointijärjestelmän paineistus tapahtuu typellä.

Ilmastointiaineen lisäys ja järjestelmän mahdollinen uudelleenpaineistus ovat niin sanottua perushuoltoa, joka tulisi tehdä kahden vuoden välein. Ilmastointiainetta katoaa järjestelmästä normaalikäytössä vuosittain noin 5-10% aineen kokonaismäärästä, joten lisäyksen tarve ei tarkoita, että järjestelmä olisi rikki. Huoltotoimenpiteiden yhteydessä tarjotaan lisäksi yleensä sisäilmasuodattimen vaihtoa.

Komponenttiviat tuottavat lisätöitä

Etenkin keväisin korjaamolla kohtaa autoja, joiden ilmastointijärjestelmissä on jokin komponentti rikki. Yleisin rikkinäinen komponentti on auton keulassa sijaitseva lauhdutin. Tämä johtuu sen sijainnista heti etupuskurin takana, missä se on erityisen alttiina tiestä ja renkaista sinkoutuville kiville ja nastoille sekä tiesuolalle. Lauhduttimen vaihto maksaa autosta riippuen noin 400-800 euroa. Toinen yleinen kohde vaihdolle on kompressori, tällöin hinta liikkuu välillä 500-1200 euroa. Molempien osien vaihtokustannukset voivat vaihdella automallikohtaisesti. Kolmanneksi yleiseksi laiteviaksi voidaan laskea ilmastointijärjestelmän vuodot.

Erityisesti vuototapauksissa ja kompressorinvaihdon yhteydessä on tärkeää muistaa vaihtaa kuivainsuodatin, ja sitä suositellaan vaihdettavaksi myös lauhduttimenvaihdon yhteydessä. Kuivainsuodatin ei ole sama osa kuin sisäilmasuodatin, vaan se on osa ilmastointijärjestelmää. Kuivainsuodatin kerää järjestelmässä olevaa kosteutta. Jos ilmastointijärjestelmässä on vuoto, voi kuivainsuodatin tukkeutua, sillä se alkaa poistamaan kosteutta ulkoilmasta. Kuivainsuodattimen vaihto maksaa noin 100-150 euroa, mutta sen vaihtamalla sen muun huollon yhteydessä voi säästyä vielä suuremmalta ja kalliimmalta remontilta tulevaisuudessa.

Pidä huolta ilmastointisi kunnosta

Ilmastointi on tärkeä osa auton ajomukavuutta. Sen arvoa ei välttämättä huomaa ennen kuin joutuu ajelemaan kesähelteillä ikkunat auki pitkin läkähdyttävän kuumia maanteitä. Ilmastointi kannattaa pitää kunnossa huollattamalla se tasaisin väliajoin. Ilmastoinnin huolto ei kuulu mihinkään huolto-ohjelmaan, joten se tulee muistaa itse, mutta pienellä muistamisen vaivalla takaa itselleen miellyttävät ajokilometrit jatkossakin.

MAINITTUJEN KORJAUSTEN HINNAT

  • Ilmastointiaineen lisäys, vanha aine: 80€ + 15€ per 100g lisättävä kylmäaine.
  • Ilmastointiaineen lisäys, uusi aine: 119€ + 45€ per 100g lisättävä kylmäaine.
  • Ilmastoinnin uudelleenpaineistus typellä: 50€-90€
  • Lauhduttimen vaihto: 400€-800€*
  • Kompressorin vaihto: 500€-1200€*
  • Kuivainsuodattimen vaihto: 100€-150€*

* Hinnat ovat suuntaa antavia. Kustannukset voivat vaihdella automallikohtaisesti.