Pitkässä tiessä on ollut myös kuoppia

Vepsäläisen Jussi tässä terve! Pyöritän työkseni Autokorjaamo Vepsäläistä.

Rehellisyys on aina ollut yksi päätöksiäni ohjaavista arvoista. Siksi kerron myös täällä yritykseni tarinan kaunistelematta.

Vaikka yrityksellä meneekin onneksi nykyään hyvin, loppu oli kerran lähempänä kuin haluaisin edes myöntää…


Jussi Vepsäläinen, yrittäjä

Mistä kaikki sai alkunsa:

Kun olin pieni poika, Pörhöllä työuransa tehnyt automekaanikko-isäni opetti minut rassaamaan ensin mopot ja myöhemmin autot kuntoon. 

Isäni oli taitava ja vaativa opettaja. Ymmärsin, että tekemällä kerralla huolella säästyy monilta vaivoilta ja murheilta myöhemmin. 

Mukava harrastus muuttui lopulta uravalinnaksi tosi luontevasti. 

Kerroin isälle miettiväni autokorjaamon perustamista. Hän innostui asiasta heti. Niinpä päätimme perustaa yrityksen yhdessä. Isäni irtisanoutui Pörhöltä, vaikka hänestä olisi haluttu pitää kiinni kynsin ja hampain. 

16.12.2002 teimme ensimmäisen öljynvaihdon vaatimattomissa tiloissa Oulun Rajakylässä. 

Autokorjaamo H & J Vepsäläinen oli syntynyt. 

“Muistan vieläkin, kuinka helppo päätös yrittäjyydestä oli minulle. Ajatus palkkatöihin menosta tuntui vain jotenkin vieraalta. Halusin päättää asioistani itsenäisesti ja ottaa vastuun omiin käsiini jo parikymppisenä.” 

Ensimmäiset vuodet 2002-2005: Puhdasta työn iloa

Ensimmäiset vuodet olivat huoletonta aikaa. Tuntui hienolta tehdä töitä itselle.

Puskaradio lauloi ja asiakkaita hankittiin kotikoneella tehdyllä mainoksella. Tulostin niitä mustavalkotulostimella ja jaoin naapuruston postilaatikoihin. 

Koska asiakkaita riitti, olin tiukasti kiinni työtehtävissä. Pieni firma ei kaivannut johtajaa tai strategista ajattelua. Varauskalenterina toimi pöydällä makaava paperikalenteri, johon teimme merkintöjä mustekynillä. Kuititkin kirjoitimme käsin.

Viivan alle jäi positiivinen rahamäärä.

2006 ->  Toiminta ammattimaistuu

Kun pienkorjaamon arki alkoi luistaa, päässäni alkoi pyöriä idea bisneksen parantamisesta.

Päätimme laajentaa toimintaa. Hankimme isommat ja fiksummat toimitilat. Luovuimme paperikalenterista ja laitoimme tilalle sähköisen toiminnanohjausjärjestelmän.

Laajentamisen myötä tarvitsimme jonkun, joka vastaa kaikesta. Niinpä lopetin mekaanikon ja huoltoneuvojan työt ja siirryin johtamaan yritystä. 

Koska olimme palkanneet ensimmäiset työntekijät, korjaamon puolelle tarvittiin myös henkilö, joka vastaa töiden sujumisesta. Tein elämäni ensimmäisen avainhenkilön rekrytoinnin: palkkasin työnjohtajan.

”Näin jälkeen päin ajateltuna olin näihin aikoihin työntekijöiden mielestä varmaankin aika huono johtaja. Valvoin tarkasti muiden tekemistä ja vaadin, että työt tehdään juuri kuten minä haluan. Nykyään ymmärrän, kuinka paljon enemmän työntekijöillä on annettavaa, kun he saavat toimia vapaammin ilman jatkuvaa, pikkutarkkaa johtajaa hengittämässä niskaan.”

Homma tuntuu helpolta

Seuraavat vuodet olivat kasvun kannalta hurjia. Mitä enemmän markkinoin, sitä enemmän töitä oli tarjolla. Pahimmillaan asiakkaat jonottivat huoltoon yli kuukauden.

Omaa tekemistä ei käynyt mielessäkään pohtia itsekriittisesti. Teinpä mitä hyvänsä, niin asiakkaita riitti ja rahaa vain tuli.

Kasvun huuma saavutti huippunsa vuosikymmenen vaihteessa, kun 2010 perustimme uuden toimipisteen Haukiputaalle. Laajentumishimoissamme ostimme vuoden päästä vielä kolmannen korjaamon Kempeleestä. 

Paluu maan pinnalle

Isojen investointien jälkeen huomasimme nopeasti, että korjaamobisneksen laajentaminen läheisille paikkakunnille EI olekaan läpihuutojuttu. 

Kuvittelimme Haukiputaan valloituksen helpoksi hommaksi. Kahden vuoden tappioiden jälkeen jouduimme ajamaan koko toiminnan alas.  

Kempeleessä paljastui, ettei ostettu liiketoiminta ollutkaan sitä, mitä meille oli annettu ymmärtää ennen kauppoja. Sotkua oli selvittämässä poliisikin, mutta tahallista virhettä yrityksen kirjanpidossa ei voitu osoittaa. Pitkän oikeusjutun päätteeksi saatiin kuitenkin sovinto.

”Isoilla ponnistuksilla ja vaivalla Kempeleen liiketoiminta saatiin vuosia myöhemmin toimimaan.”

Samoihin aikoihin aiemmin palkatun avainhenkilön käytöksessä alkoi ilmaantua ongelmia. Henkilö kertoi asiakkaalle yhtä ja minulle aivan toista.

Paljastui, että henkilö käytti asemaansa väärin. Hän antoi käytännössä ilmaisia korjauksia kavereidensa autoihin. Hän edisti siis omaa asemaansa häikäilemättömästi firman kustannuksella.

Asioiden paljastuttua hän erosi, ennen kuin ehdin irtisanoa häntä.

Eroamisen jälkeen sama henkilö kävi yrityksen tiloissa houkuttelemassa useamman hyvän työntekijän mukaansa suurempaan ketjukorjaamoon isolla rahalla, kun en ollut itse paikalla.

Synkimmät vuodet kuilun partaalla

2012 oli ensimmäinen raskaasti tappiollinen vuosi. Kokemattomana johtajana en heti ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

Rahan ajattelemisen tärkeys alkoi valjeta toden teolla ja pahimmalla mahdollisella tavalla. Elpyminen tappioista tarkoittaisi vuosien taistelua konkurssin partaalla. Yhtäkkiä siihen asti voitollinen yritys oli syvissä vaikeuksissa.

Kuten varmaan jo arvasitkin, raskaita tappioita tekevä yritys ei saa pankista lainaa. Siihen asti moitteeton luottoluokitus menetettiin, kun sille olisi ollut käyttöä.

”Otin tämän kaiken silloin hyvin raskaasti. Stressistä ei ollut pulaa. Jouduin näinä vuosina muuten täysin terveenä miehenä kaksi kertaa sairaalaan erilaisista terveysongelmista, joille ei löytynyt selitystä. Myös pitkäaikainen avoliittoni päättyi eroon näihin aikoihin. Näin jälkeenpäin olen varma, että syyllinen oli jatkuva ja korkea stressi.”

Muutos tai vääjäämätön loppu

Tilanne pakotti minut raskaaseen ajattelutyöhön. Miten tästä on mahdollista selviytyä?

Ryhdyin käymään läpi kaiken: mistä rahaa tulee? Miihin sitä menee? Arvioin tarkasti jokaisen sijoitetun euron ja sille saatavan vastineen.

Toiminnasta karsittiin kaikki epäolennainen pois. Jouduin myös valitettavasti irtisanomaan henkilökuntaa.

Firmaan sijoitettiin ensin kaikki omat rahat. Sitten sukulaisten rahat, joita kävin hattu kourassa lainaamassa. Ilman sukulaisten tukea Autokorjaamo Vepsäläisen tarina olisi päättynyt tähän.

Yrityksen liikevoitto saatiin ensimmäisen kerran kunnolla plussalle neljän vuoden päästä, 2016 tilikaudella. Tästä huolimatta tappioista selviäminen ja lainojen takaisinmaksu kesti vielä monta vuotta lisää.

Nykyisin on onneksi jo helppo hengittää

Nykyään Autokorjaamo Vepsäläisen liiketoiminta on rakennettu varmalle perustukselle.  Olemme riittävän kannattava, jotta olemme varmasti vielä vuosikymmenenkin päästä täällä kantamassa vastuumme korjauksista ja takuuasioista.

Kempeleen toimipiste myytiin eteenpäin 2018 menestyksellä kovan työn jälkeen. Toimipisteestä luovuttiin, koska kasvu oli hitaampaa kuin olisin halunnut.

Kempele oli tästä huolimatta osoitus siitä, että meidän tapa tehdä hyvää työtä kalliimmalla on täysin toimiva strategia muuallakin. Ei sattumankaupalla kohdalle osunutta tuuria. 

Uusi yrittäjä johtaa nykyisin Kempeleen toimipistettä menestyksekkäästi ja liiketoiminta kasvaa.

Isäni jäi eläkkeelle vuonna 2019 ja myi osuutensa yrityksestä minulle. Sukupolven vaihdoksen myötä minusta tuli yrityksen ainut omistaja. Isän ansaitut eläkepäivät sujuvat pienten rakennusprojektien ja mökkeilyn parissa. Käypä hän silloin tällöin myös korjaamolla jeesaamassa pikkuasioiden hoidossa ja tarkastamassa, että kaikki on kunnossa kuten ennenkin.

Vuosien varrella opittua

  • Halvalla ei saa hyvää lopputulosta
    Yksi vaikeuksiin johtaneista tekijöistä oli haluni tehdä moitteetonta jälkeä halvalla. Se oli yhtälö, jota en voinut ratkaista. Myöhemmin olen ymmärtäneet, että kaikki eivät ole asiakkaitamme. Voimme palvella vain niitä, jotka arvostavat korkeaa laatua ja ovat valmiita myös maksamaan siitä.
  • Hallinta ei ole hyvää johtamista
    ”Jos rakennat aitoja ihmisten ympärille, niistä tulee lampaita” on oiva sanonta. Varsinkin johtamistehtävieni alkuvaiheessa rajoitin ja ohjasin ihmisten tekemistä aivan liikaa. Työntekijöistä tuli robotteja, jotka eivät halunneet tai uskaltaneet päättää mitään itse. Nykyään ymmärrän, että työntekijöillä on paljon annettavaa persoonansa ja ideoidensa kautta.
  • Asiakkaan kielellä puhuminen
    Vaikka meiltä on aina saanut pitkän takuun ja paremman työn jäljen, emme ole osanneet kertoa sitä asiakkaille selkeästi. Nykyään asiat sanotaan suoraan ja asiakkaan ymmärtämällä tavalla. Sanomme myös rohkeasti “EI” niille tapauksille, joissa remontin ostaminen meiltä ei ole järkevää (esimerkiksi kun asiakas etsii Oulun halvinta korjaamoa).

Kiitos kun luit! Haluaisin nyt osoittaa sinulle, että todella olen myös sanojeni mittainen mies.

Parhaiten pääset kokemaan sen tuomalla autosi meille huoltoon. 

Terveisin Jussi

Asiantuntevaa korjausta ja huoltoa ammattitaidolla

Janne Sallinen

Oulun asiallisin autokorjaamo.

Aleksi Rantakokko

Helposti elämäni paras ja jouhevin korjaamokäynti. Täyden kympin palvelu.

Markus P

Näillä kavereilla konsepti toimii niin kuin pitääkin. Asiakaspalvelijalla homma hallussa ja ilmeisesti mekaanikoillakin työn jäljen perusteella.

Ari Pietilä

Asiantunteva autohuolto jämptillä ja erittäin asiakaslähtöisellä asenteella! Ei halvin mutta laatu ja palvelu on erinomaista. Suositus!

Juha Pihlajaniemi

Loistava palvelu ja saivat asian korjattua. Luotettava korjaamo. Kerrottiin tarkkaan mitä on tehty ja korjattu. Ei turhia kuluja. Suosittelen

Maarit Setälä

Ei halvin, mutta hyvää työtä ja hyvä palvelu.

Juhani Teirikangas

Ryhdikäs, asiallinen palvelu. Siistit asiakastilat. Työ tehtiin ajallaan ja valmista tuli kerralla. Veloitus oli täysin kohdallaan saatuun vastineeseen nähden!

Seppo Mäkitupa

Aina on sovitut viat korjattu ja jos on ollut muuta niin kysytty ennen korjausta.

Kari Ryytty

Nopeasti pääsi lyhyelläkin varoitusajalla. Homma hoidettiin näppärästi ja hinta piti paikkaansa.

Riitu Ruokamo

Tarkka selostus vioista mitä kannatta vaihtaa seuraavassa huollossa. Suosittelen.

Miika Haapala

Hyvä palvelu, luotettava korjaus- ja huoltopalvelu. Rehellistä toimintaa.

Kirsi Höyhtyä

Erinomainen palvelu ja ammattitaito. Myös sovitut hinnat pitävät kutinsa! 6/5 tähteä.

Juha Kantola

Loistava palvelu, kesken matkanteon auto laitettiin kuntoon kohtuuhinnalla ja nopeasti. Suosittelen!

Pekka Kumpukallio

Useamman kerran käynyt ja joka kerta hommat toiminut paremmin kuin hyvin!

Otto Alasirniö