Pitkässä tiessä on ollut myös kuoppia

Vepsäläisen Jussi tässä terve! Pyöritän työkseni Autokorjaamo Vepsäläistä.

Rehellisyys on aina ollut yksi päätöksiäni ohjaavista arvoista. Siksi päätin, että täällä kerrotaan oikeasti rehellisesti (eikä vain sokerikuorruteta) yrityksen historiasta ja vaiheista.

Vaikka Autokorjaamo Vepsäläisellä menee nykyään hyvin, loppu oli kerran lähempänä kuin haluaisin myöntää.

Jos siis haluaisit tietää oikeasti, että millaisen autokorjaamon ja yrittäjän kanssa asioit, niin jatka ihmeessä lukemista.

Jussi Vepsäläinen, yrittäjä
0+

asiakaskäyntiä

0

vakituista työntekijää

0

vuoden kokemus

Toimintamme piirteet lyhyesti

 1. Hyvä lopputulos etusijalla
  Tehdään asiat kerralla kunnolla. Tästä ei tingitä koskaan. Se on asiakkaalle (ja meille) paljon helpompaa, kuin koittaa polkea hintoja ja tehdä sekundaa.
 2. Asiakasystävällinen ja mutkaton asenne
  Koska asiat tehdään aina huolellisesti, emme ole se halvin vaihtoehto. Korkeammalle hinnalle on annettava tuntuva vastine, josta on asiakkaalle oikeasti hyötyä. Tästä ajattelusta syntyivät mm. kolmen vuoden laatutakuu, kahden vuoden tieturva, rahat takaisin takuu vianhauille ja viivästyksettömyystakuu.
 3. Hyvän lopputuloksen takaa löytyy hyvät ihmiset
  Henkilökunta valitaan persoonan ja asenteen perusteella. Ammattitaitoa voi kouluttaa ja kohentaa, mutta itsekeskeistä asennetta tai työmotivaation puutetta ei.

Aiemmat vaiheet

2002

Isäni oli automekaanikkona Pörhön leivissä liki 20 vuotta, ja opetti minut jo nuorena rassaamaan mopot ja autot kuntoon. Taitavan, mutta vaativan opettajan ansiosta ymmärsin, miten huoltamalla auton hyvin ja ajoissa säästyy monilta murheilta myöhemmin. Kerralla kunnolla tekeminen iskostui minuun jo varhaisessa vaiheessa.

Mukava harrastus muuttui lopulta uravalinnaksi tosi luontevasti.

Kun kerroin isälle miettiväni firman perustamista, hänkin innostui täysin. Päätettiin perustaa yritys yhdessä. Isä irtisanoutui Pörhöltä, vaikka siellä yrittettiin pitää hänestä kiinni kynsin ja hampain. 16. joulukuuta 2002 teimme vaatimattomassa asennushallissa Oulun Rajakylässä ensimmäisen öljynvaihdon Autokorjaamo H & J Vepsäläisen nimissä.

”Muistan vieläkin kuinka helppo päätös yrittäjyydestä oli minulle. Ajatus palkkatöihin menosta tuntui vieraalta. Halusin päättää asioistani itsenäisemmin ja ottaa vastuun omiin käsiini jo parikymppisenä.”

Puhdasta työn iloa

Ensimmäiset vuodet olivat huoletonta aikaa. Tuntui hienolta tehdä töitä itselle.

Puskaradio lauloi ja asiakkaita hankittiin niin, että piirsin kotikoneella mainoksen jota itse jaettiin mustavalkotulostimella tulostettuina lappuina naapuruston postilaatikoihin.

Koska asiakkaita riitti, olin tiukasti kiinni työtehtävissä. Pieni firma ei kaivannut johtajaa tai strategista ajattelua. Varauskalenterina toimi pöydällä makaava paperikalenteri, johon tehtiin merkintöjä mustekynillä. Kuititkin kirjoitettiin käsin.

Viivan alle näytti jäävän positiivinen rahamäärä ja rahaa ei ajateltu juuri sen pidemmälle.

2006: Toiminta ammattimaistuu

Kun pienkorjaamon arki alkoi luistaa, päässä alkoi pyöriä idea bisneksen parantamisesta.

Päätettiin laajentaa. Hankittiin isommat ja fiksummat toimitilat. Luovuttiin paperikalenterista ja laitettiin tilalle sähköinen toiminnanohjausjärjestelmä.

Muutoksen myötä huomattiin, että tarvitaan joku joka vastaa hieman kaikesta. Tarvittiin siis johtaja. Lopetin mekaanikon ja huoltoneuvojan työt ja siirryin johtotehtäviin.

Työntekijöitä oli jo muutama, ja töiden sujuvuutta varten tarvittiin minun aiempiin saappaisiin uusi henkilö. Tein elämäni ensimmäisen avainhenkilön rekrytoinnin: palkkasin työnjohtajan.

”Näin jälkeen päin ajateltuna olin näihin aikoihin työntekijöiden mielestä varmaankin aika huono johtaja. Valvoin tarkasti muiden tekemistä ja vaadin, että työt tehdään juuri kuten minä haluan. Nykyään ymmärrän kuinka paljon enemmän työntekijöillä on annettavaa, kun he saavat toimia vapaammin ilman jatkuvaa, pikkutarkkaa johtajaa hengittämässä niskaan.

Homma tuntuu helpolta

Seuraavat vuodet olivat kasvun kannalta hurjia. Mitä enemmän markkinoin, sitä enemmän töitä oli tarjolla. Pahimmillaan asiakkaat jonottivat huoltoon yli kuukauden.

Omaa tekemistä ei käynyt mielessäkään pohtia itsekriittisesti. Teinpä mitä hyvänsä, niin asiakkaita riitti ja rahaa vain tuli.

Kasvun huuma saavutti huippunsa vuosikymmenen vaihteessa, kun 2010 perustettiin uusi toimipiste Haukiputaalle ja 2011 ostettiin vielä kolmas korjaamo Kempeleestä.

Paluu maan pinnalle

Pian isojen investointien jälkeen huomattiin, että korjaamobisneksen laajentaminen onnistuneesti läheisille paikkakunnille ei olekaan läpihuutojuttu.

Helpoksi kuviteltua Haukiputaan valloittamista yritettiin käynnistää kaksi vuotta. Kahden vuoden tappioiden jälkeen toiminta päätettiin ajaa alas.

Kempeleessä paljastui, ettei ostettu liiketoiminta ollutkaan mitä oltiin ennen kauppoja annettu ymmärtää. Sotkua oli selvittämässä poliisikin, mutta tahallista virhettä yrityksen kirjanpidossa ei voitu osoittaa. Pitkän oikeusjutun päätteeksi saatiin kuitenkin sovinto.

”Isoilla ponnistuksilla ja vaivalla Kempeleen liiketoiminta saatiin vuosia myöhemmin toimimaan.

Samoihin aikoihin aiemmin palkkatun avainhenkilön käytöksessä alkoi ilmaantua ongelmia. Henkilö kertoi asiakkaalle yhtä ja minulle aivan toista.

Paljastui, että henkilö käytti asemaansa väärin ja antoi käytännössä ilmaisia korjauksia kavereidensa autoihin. Hän edisti siis omaa asemaansa häikäilemättömästi firman kustannuksella.

Päätin antaa kyseiselle henkilölle potkut. Järjestin keskustelun. Henkilö ilmoitti itse samassa keskustelussa, että ottaa lopputilin.

Eroamisen jälkeen sama henkilö kävi yrityksen tiloissa houkuttelemassa useamman hyvän työntekijän mukaansa toiseen autokorjaamoon isolla rahalla, kun en ollut itse paikalla.

Synkimmät vuodet kuilun partaalla

2012 oli ensimmäinen raskaasti tappiollinen vuosi. Kokemattomana johtajana en heti ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

Rahan ajattelemisen tärkeys alkoi valjeta toden teolla ja pahimmalla mahdollisella tavalla. Elpyminen tappioista tarkoittaisi vuosien taistelua konkurssin partaalla. Yhtäkkiä siihen asti voitollinen yritys oli syvissä vaikeuksissa.

Kuten varmaan jo arvasitkin, raskaita tappioita tekevä yritys ei saa pankista lainaa. Siihen asti moitteeton luottoluokitus menetettiin, kun sille olisi ollut käyttöä.

Otin tämän kaiken silloin hyvin raskaasti. Stressistä ei ollut pulaa. Jouduin näinä vuosina muuten täysin terveenä miehenä kaksi kertaa sairaalaan erilaisista terveysongelmista, joille ei löytynyt selitystä. Myös pitkäaikainen avoliittoni päättyi eroon näihin aikoihin. Näin jälkeenpäin olen varma, että syyllinen oli jatkuva ja korkea stressi.

Muuttuminen tai varma loppu

Tilanne pakotti minut raskaaseen ajattelutyöhön. Miten tästä on mahdollista selviytyä?

Ryhdyin käymään läpi kaiken: mistä rahaa tulee, mihin sitä menee. Arvioin tarkasti jokaisen sijoitetun euron ja sille saatavan vastineen.

Toiminnasta karsittiin kaikki epäolennainen pois. Jouduin myös valitettavasti irtisanomaan henkilökuntaa.

Firmaan sijoitettiin ensin kaikki omat rahat. Sitten sukulaisten rahat, joita kävin hattu kourassa lainaamassa. Ilman sukulaisten tukea Autokorjaamo Vepsäläisen tarina olisi päättynyt tähän.

Yrityksen liikevoitto saatiin ensimmäisen kerran kunnolla plussalle neljän vuoden päästä, 2016 tilikaudella. Tästä huolimatta tappioista selviäminen ja lainojen takaisinmaksu kesti vielä monta vuotta lisää.

Firman nykytilanne

Nykyään Autokorjaamo Vepsäläisen liiketoiminta on rakennettu varmalle perustukselle ja olemme riittävän kannattava, jotta olemme varmasti vielä vuosikymmenenkin päästä täällä kantamassa vastuumme korjauksista ja takuuasioista.

Kempeleen toimipiste myytiin eteenpäin 2018 menestyksellä kovan työn jälkeen. Toimipisteestä luovuttiin, koska kasvu oli hitaampaa kuin olisin halunnut.

Kempele oli tästä huolimatta osoitus siitä, että meidän tapa tehdä hyvää kalliimmalla on täysin toimiva eikä sattumankaupalla kohdalle osunutta tuuria. Uusi yrittäjä on johtanut kempeleen toimipistettä menestyksekkäästi ja liiketoiminta kasvaa.

Isäni jäi eläkkeelle 2019 ja myi osuutensa yrityksestä minulle. Sukupolven vaihdoksen myötä minusta tuli yrityksen ainut omistaja. Isän ansaitut eläkepäivät sujuvat pienten rakennusprojektien ja mökkeilyn parissa. Käypä hän silloin tällöin myös korjaamolla jeesaamassa pikkuasioiden hoidossa ja tarkastamassa, että kaikki on kunnossa kuten ennenkin.

Vuosien varrella opittua

 1. Halvalla ei saa hyvää lopputulosta
  Yksi vaikeuksiin johtaneista tekijöistä oli halu tehdä moitteetonta jälkeä halvalla. Lopulta säästäminen töiden teossa osoittautui kalliimmaksi myös asiakkaan kannalta.
 2. Hallinta ei ole hyvää johtamista
  ”Jos rakennat aitoja ihmisten ympärille, niistä tulee lampaita.” on oiva sanonta. Varsinkin johtamistehtävieni alkuvaiheessa rajoitin ja ohjasin tekemistä aivan liikaa. Työntekijöistä tuli robotteja, jotka eivät halunneet tai uskaltaneet päättää mitään itse. Työntekijöillä on paljon annettavaa persoonan ja ideoidensa kautta.
 3. Asiakaslähtöinen lähestyminen
  Vaikka olemme aina tienneet, että meiltä saa pitkän takuun ja paremman työn jäljen, niin emme osanneet kertoa sitä asiakkaille selkeästi. Nykyään asiat sanotaan suoraan ja asiakkaan ymmärtämällä tavalla. Sanomme myös rohkeasti ei niille tapauksille, joissa remontin ostaminen meiltä ei ole järkevää (esimerkiksi kun asiakas etsii Oulun halvinta korjaamoa).

Ihmiset palveluiden takana

Asiakkaiden lisäksi osaamme arvostaa henkilökuntaamme, joiden taitoja jatkokoulutetaan jatkuvasti. Näin pysymme kehityksen kyydissä, ja olemme myös vuosikymmenen päästä kantamassa vastuuta lupauksistamme.

Jussi Vepsäläinen

Toimitusjohtaja / Yrittäjä

Jussi vastaa Autokorjaamo Vepsäläisen johtamisesta. Kun tehdään suurempia hankintoja, palkataan avainhenkilöitä tai päätetään mihin mennään tiimin kesken mökille hyvän tilikauden kunniaksi, kysytään Jussilta.

Nykyään Jussi ymmärtää myös rentoutumisen ja oman hyvinvoinnin tärkeyden. Työhommat unohtuvat mukavasti purjehtiessa avomerellä tai käydessä uimassa.

 • Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Hannu Määttä

Korjaamopäällikkö

Hannu on porukan mukava mutta jämäkkä järjestysmies. Hannun työnkuvaan kuuluu yleisten töiden hoitaminen ja vastuu työnteon sujumisesta.

Hannu vastaa myös asiakaspalvelusta ja kertoo myös sinun remonttisi päätteeksi, että mitä tehtiin ja miksi.

 • Varaosamyyjän tutkinto
 • Työnjohtajan erikoisammattitutkinto

Marko Kallinkoski

Automekaanikko

Marko on yksi porukkamme pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Ja ei ihme: Markon työasenne on leppoisa ja jämäkkä, ja antoipa Markolle homman kuin homman, niin se tulee moitteettomasti kuntoon.

 • Automekaanikon ammattitutkinto
 • DSG-vaihteistokoulutus
 • Ilmastointihuoltosertifikaatti

Lauri Kivilompolo

Automekaanikkopäällikkö

Lauri on sanalla sanoen LOISTAVA tyyppi. Taitotaso ja työmotivaatio eivät kalpene keneenkään verrattuna. Lauri lähti kisoihin mukaan koettelemaan taitojaan, ja viimeksi voitti koko Autoasi Mestarimekaanikko -kilpailun 2014.

Laurin erityisvastuulla ovat kaikista vaikeimmat vikadiagnoosit.

 • Automekaniikon ammattitutkinto
 • Sähköturvallisuuskoulutus
 • DSG-vaihteistokoulutus
 • Ilmastointihuoltosertifikaatti

Niko Hiltula

Automekaanikko / Autofiksaaja

Vastaa autojen pesuista, fiksauksista, tuulilasin vaihdoista ja pikahuolloista. Nikolla on 4 vuoden kokemus autodetailingista. Rautainen ammattilainen yhdistettynä tinkimättömään asenteeseen työnlaadusta.

 • Autokorikorjaajan tutkinto
 • Nanolex Approved Detailer
 • Finland Detail Academy-koulutus
 • Tuulilasin vaihto koulutus

Janne Sarajärvi

Pikahuoltaja / Autofiksaaja

Jannen rauhallinen luonne sopii työtehtäviin täydellisesti. Mikä tahansa työ taittuu voitoksi kärsivällisen ja hyväntuulisen Jannen käsissä.

Autojen pesut, fiksaukset, tuulilasin vaihdot ja pikahuollot ovat Jannen erityisvastuulla.

Janne Backman

Automekaanikko

Janne tuli meille töihin jo Haukiputaalle, mutta kävi välissä kiertämässä maailmaa ja töissä muissakin autokorjaamoissa.

Kuten aina, lopulta Jannekin kaipasi takaisin ”kotiin”, ja porukassamme on aina tilaa Jannen kaltaiselle ahkeralle laatufanaatikolle.