Kategoriassa Blogi

Auton puhtaanapito jää valitettavan usein autoilijoilta huomioimatta, ja pesuvälit venähtävät helposti jopa useampaan vuoteen. Peruspesua olisi hyvä tehdä aina kun auto on likainen, ja perusteellinen puhdistus vahauksen kanssa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Keväällä pestään talven liat pois autosta, ja syksyllä putsataan vastaavasti kesän jäljet pois. Auton pesun yhteydessä kannattaa autoon tehdä myös pintaa suojeleva kovavahaus, joka kestää seuraavat puoli vuotta.

Varaa aika huoltoon Jätä tarjouspyyntö 041 507 2171

Jos autoa ei pese, pinnat kärsivät ja pääsevät haalistumaan helpommin. Huonon kunnossapidon seuraukset näkyvät konkreettisesti esimerkiksi auton jälleenmyyntiarvossa. Puhdas auto on ostajalle houkuttelevampi, sillä se antaa kuvan, että autosta on pidetty muutenkin hyvää huolta. Myyntiarvon lisäksi puhtaanapito parantaa auton kuntoa ja pitkäikäisyyttä, sillä huolellisesti pestyn auton maalipinta ruostuu hitaammin.

Kokonaisvaltaisen puhdistuksen autolleen saa täysfiksauspalvelulla. Fiksauksella tarkoitetaan auton läpikotaista puhdistamista, niin sisältä kuin ulkoa. Täysfiksiin kuuluu lisäksi auton ulkopinnan vahaus. Lisäkiiltoa autoon saa maalipinnan koneellisella kiillotuksella eli auton maalipinnan myllytyksellä.

Kolme askelta puhtaisiin pintoihin

Mielikuvat auton pesemisestä saattavat olla peräisin elokuvista ja vanhoista TV-sarjoista. Nykyaikainen auton käsinpesu autokorjaamossa on täysin eri asia kuin perinteinen vesiämpäri ja pesusieni -ratkaisu. Esimerkiksi fiksipesussa on useita pesuvaiheita: esipesu, kinnastukset, välipesu, raudanpoisto ja pienpoisto. Kaikki vaiheet tehdään asianmukaisilla koneilla ja aineilla. Periaatteessa autoilijan olisi mahdollista suorittaa auton pesu myös itse, mutta se vaatii suuren määrän erilaisia tarvikkeita ja kemikaaleja. Kemikaaleja ei myöskään saa päästää pesuveden mukana luontoon, vaan ne tulee eritellä pois esimerkiksi öljyerotuskaivon avulla.

Auton pesun jälkeen täysfiksissä suoritetaan koneellinen kiillotus. Koneellisessa kiillotuksessa eli auton maalipinnan myllytyksessä maalipinta hiotaan läpi epäkeskohiomakoneella erilaisilla sienillä ja eri karkeuksisilla aineilla. Myllytys on mahdollista tehdä, 1-, 2- tai 3-vaiheisena, mikä tarkoittaa, että auton pinta käydään läpi useampaan kertaan. Mitä syvempiä naarmuja auton pinnassa on, sitä useamman kiillotuskerran se tarvitsee, että ne saadaan näkymättömiin. Ennen kuin myllytystä lähdetään tekemään, fiksaaja käy auton pinnan läpi ja mittaa lakkapinnan paksuuden. Pinnan paksuus määrittää, kuinka monivaiheisena ja millaisilla karkeuksilla myllytys voidaan tehdä. 1-vaiheinen myllytys kuuluu lähtökohtaisesti täysfiksauspalveluun, mutta asiakas voi tahtoessaan teetättää myllytyksen 2- tai 3-vaiheisenakin.

Kiillotuksen jälkeen auton maalipinta vahataan. Perusvahaus suojaa auton pintaa puolen vuoden ajan, ja se kuuluu täysfiksauspakettiin. Vahauksen sijasta autoon voidaan laittaa myös erilaisia pinnoituksia, jotka tarjoavat pidempiaikaisen suojan. Aineesta riippuen pinnoituksen kesto on kahdesta vuodesta viiteen vuoteen. Pinnoitteet ovat huolettomampia ratkaisuja, sillä pinnoitettua autoa ei tarvitse olla perusvahaamassa vuosittain. Pinnoitettuakin autoa tulee kuitenkin yhä peruspestä tarpeen mukaan, ja lisäksi sille on hyvä tehdä ylläpitävä pesu muutamia kertoja vuodessa. Kuten kiillotuksessakin, myös vahauksen ja pinnoituksen tapauksessa asiakas saa valita tahtomansa vaihtoehdon.

Pölyt pois sisältä

Auton sisäpintojen perusputsauksessa auto imuroidaan kauttaaltaan ja muovipinnat pyyhitään puhtaaksi. Sisältä poistetaan irtoroskat ja pölyt, ja kaikki lasit puhdistetaan. Sisäpuhdistuksenkin eri vaiheisiin on omat aineensa ja työkalunsa. Auton sisäpuhdistukseen sisältyy auton kynnysten pesu, missä putsataan lisäksi tiivisteet. Kynnykset ja ovenpielet ovat kohtia, jotka jäävät usein puhdistamatta, vaikka autoa oltaisiinkin muuten pesty. Oven alareunassa sijaitsevien sadevesireikien kautta auton kynnyskoteloon voi kertyä ajan myötä esimerkiksi erilaisia liuottimia tai muita saasteita, mitkä puhdistetaan myös sisäputsauksen yhteydessä pois.

Moottorikin tarvitsee puhdistusta

Auton moottori on suurimman osan ajasta näkymättömissä auton konepellin alla, mutta myös se likaantuu ja kaipaa putsaamista ajan myötä. Moottorin likaantuminen tapahtuu yleisimmin siten, että moottoritilaan vuotaa jotakin nestettä, esimerkiksi öljyä. Tien pinnasta nousee aina ajon aikana pölyä, jota päätyy väistämättä myös konetilaan. Pöly tarttuu kiinni mahdollisiin vuotaneisiin nesteisiin ja muodostaa kovaa karstaa, mikä saa moottorin näyttämään vanhalta ja happamalta. Moottori olisikin hyvä pestä ulkoisesti vähintään kerran vuodessa. Kosmeettisten syiden lisäksi auton moottoripesulla on myös teknisiä hyötyjä, sillä mahdollisesti vuotaneet öljyt ja nesteet voivat heikentää hihnoja, letkuja, kumiputkia ja sähkökomponentteja. Sähkökomponentit ovatkin pääsyy sille, miksi moottoripesu on hyvä jättää ammattilaisten käsiin. Etenkin vanhemmissa autoissa veden pääseminen laturiin tai virranjakokeskuksiin voi johtaa vioittumiseen, ja pesun sijasta auto joutuukin huoltoon. Moottorin pesu on joka tapauksessa aina asiakkaan vastuulla.

Moottorinpesussa moottori pestään liuottimilla ylhäältä alas ja annetaan aineiden vaikuttaa jonkin aikaa, minkä jälkeen ne pestään pois painepesurilla. Mikäli moottori on hyvin likainen, toimenpide toistetaan. Mitään osia ei pesun ajaksi irroteta, mutta herkät sähkökomponentin pitää muistaa suojata.

Miten auton pinnoista voi pitää huolta?

Autonsa pinnan kunnosta voi pitää huolta tekemällä järkeviä valintoja puhdistuksen suhteen. Esimerkiksi klassinen konepesu, missä auto ajetaan pesutunneliin, jossa erilaiset harjakset pesevät sen automaattisesti, on äärimmäisen haitallista auton pinnoitukselle. Harjat naarmuttavat auton maalipinnan nopeasti huonoon kuntoon. Mikäli autosta on pakko saada nopeasti pestyä suurimmat liat pois, kannattaa valita harjaton konepesu.

Naarmuja syntyy herkästi myös talvisaikaan, kun auton päältä harjataan lumia pois. Maalipintaan asti harjaamista tulisi siis välttää. Harmittomampi ratkaisu on harjata vain suurimmat lumet pois, ja antaa auton moottorilämmön sulattaa loput.

Vie autosi pesulle

Auton fiksaus on ehdottoman kannattavaa, sillä se lisää ajomukavuutta ja parantaa auton pitkäikäisyyttä. Puhdas, kiiltävä auto erottuu edukseen myös myyntitilanteessa, ja on siten siis rahanarvoinen sijoitus!

Auton täysfiksi:
Henkilöautot alk. 350€
SUV ja tila-autot alk. 370€
Pakettiautot alk. 390€
Lopulliseen hintaan vaikuttavat auton sisätilan verhoilun materiaalit ja likaisuus, auton koko, maalipinnan kunto ja maalipinnan väri.

Auton käsinpesu:
Henkilöautot alk. 35€
SUV ja tila-autot alk. 40€
Pakettiautot alk. 45€

Auton maalipinnan myllytys:
Henkilöautot alk. 240€
SUV ja tila-autot alk. 260€
Pakettiautot alk. 280€
Vesihionta 60€ per tunti

Auton vahaus
Henkilöautot alk. 130€
SUV ja tila-autot alk. 140€
Pakettiautot alk. 150€

Pinnoitukset:
Henkilöautot alk. 450€
SUV ja tila-autot alk. 550€
Pakettiautot alk. 650€

Sisäpuhdistus:
Henkilöautot alk. 69€, märkäpesu alk. 100€
SUV ja tila-autot alk. 79€, märkäpesu alk. 125€
Pakettiautot alk. 69€, märkäpesu alk. 100€

Moottorinpesu:
Alk. 35€
Moottorin pesu tapahtuu aina asiakkaan vastuulla.

Auton lasien pinnoitus:
Tuulilasi 70€
Kaikki lasit 100€

Auton ajovaloumpioiden kiillotus:
95€ per pari