Auton määräaikaishuolto – Ennaltaehkäisevää ylläpitoa

Auton määräaikaishuolto on tärkeä toimenpide auton yleisen ajokunnon ylläpitämiseksi. Yleensä auto tuodaan huoltoon jonkin akuutin vian tai rikkoutuneen osan vuoksi. Määräaikaishuolto on enemmänkin ennaltaehkäisevä toimenpide: auto tarkastetaan läpi, mahdolliset löytyneet viat kirjataan ylös ja huolletaan kerralla kuntoon.

Määräaikaishuollon tarkastuksessa voidaan myös huomata vikoja, jotka ovat vasta syntymässä ja näin säästyä suuremmalta remontilta tulevaisuudessa. Huoltotarkistuksessa huolto-ohjelmasta riippuen yleensä tarkastetaan muun muassa auton alusta, nivelet, suojakumit, jarrulevyt, jarrupalat ja jarruletkut. Lisäksi moottori tarkastetaan vuotojen ja rikkoutuneiden osien varalta.

Määräaikaishuolto tulee suorittaa auton valmistajan määrittämään huoltovälimallin mukaan. Nykyautoissa väli on pääsääntöisesti yksi tai kaksi vuotta. Uusissa autoissa on lisäksi lähtökohtaisesti huoltoindikaattorit, jotka ilmoittavat huollontarpeesta.

Aina huoltotarkistus ei johda toimenpiteisiin. Keskimäärin joka neljäs määräaikaishuollon tarkistukseen tuotava auto ei vaadi minkäänlaisia toimenpiteitä. Yleisesti vähintään jotakin pientä korjattavaa kuitenkin löytyy. Etenkin 4-5 vuotta vanhoissa autoissa alkaa jo olla huollettavaa. Esimerkkejä yleisimmistä pikkuvioista ovat tuulilasin, polttimoiden ja pyyhkijän sulkien ongelmat. Lisäksi yleisiä ovat löysät nivelet tai huonokuntoiset renkaat. Tällaiset pikkuviat voidaan korjata samoin tein, monesti jopa odotellessa.

Auton huoltoon tuomiseen ei varsinaisesti voida määritellä ”oikeaa” ajankohtaa. Tärkeintä on, että tarkastus ja huolto tehdään. Uudemmissa autoissa voi noudattaa huoltoindikaattorien ohjeita. Jos vuosihuoltoa haluaa kuitenkin jotenkin rytmittää, on kevät ja alkukesä hyvää aikaa tuoda auto tarkastettavaksi. Rankka talvi jättää aina jälkensä autoon, joten teiden sulaessa on hyvä aika tarkistaa auton kunto. Toinen ”suositeltava” ajankohta auton huoltoon tuomiselle on ennen kesälomien alkamista. Lomalla on usein tapana lähteä reissun päälle, joten ajoneuvon on hyvä olla kunnossa.

Autoilija ei omatoimisesti pysty samanlaiseen tarkastukseen kuin mekaanikko, mutta autoilijan perusominaisuuksiin kuuluu tarkistaa esimerkiksi öljyn, jäähdytysnesteen ja lasinpesunesteen määrä. Lisäksi omatoimisesti voi tarkastella ajovalojen ja polttimoiden kuntoa. Nykyautoista löytyy kuitenkin näidenkin osien huollontarpeesta varoittavat indikaattorit. Renkaiden kunnosta ja rengaspaineesta tulee myös huolehtia omatoimisesti. Renkaat tulisikin tarkistaa aina ennen pidempään ajoon lähtemistä ja lisäksi säännöllisesti 2-3 viikon välein.

Auton huoltaminen on tärkeää paitsi ajokunnon ylläpitämiseksi, myös liikenneturvallisuuden ja jälleenmyyntiarvon kannalta.

Esimerkkejä huollon lisätöistä, joiden tarve usein huomataan vuosihuollontarkastuksessa: Jarruhuolto ja jarrujen korjaus, jakohihnan vaihto ja vaihteiston öljynvaihto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *