Lisälämmittimet ja lohkolämmittimet – Mistä on kyse?

Auton käynnistäminen pakkassäällä on kuluttavaa moottorille, etenkin jos moottori on kylmä. Tällöin se kuluttaa myös enemmän polttoainetta ja tuottaa enemmän päästöjä. Näistä syistä autoissa onkin usein asennettuna erilaisia lämmittimiä, jotka paitsi esilämmittävät moottoria ennen ajoa, sulattavat myös tuulilasin ja tekevät sisätiloista mukavan lämpimiä.

Lämmittimet voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: verkkovirralla toimiviin sekä polttoainekäyttöisiin. Verkkovirralla toimivat lämmittimet, kuten lohkolämmittimet ja sisätilanlämmittimet, saavat virtansa nimensä mukaisesti sähköverkosta yleensä virtajohdon avulla lämpötolpasta tai muusta pistorasiasta autopaikan lähellä. Vahvasti yleistyneet polttoainekäyttöiset lisälämmittimet käynnistyvät verkkovirran sijaan auton akun virralla, mikä tarkoittaa, ettei erillistä virtajohtoa enää tarvita. Lue lisää lohkolämmittimen ja sisätilanlämmittimen asennuksesta tai lisälämmittimen asennuksesta.

Verkkovirralla toimivat lämmittimet

Lohkolämmitin on sähköllä toimiva auton lisäosa, joka esilämmittää moottoria ennen ajoa. Aiemmin lämmittimien toiminta perustui moottorin sylinterilohkoa ympäröivän jäähdytysveden lämmittämiseen. Uusissa moottoreissa vesitiloista on tehty pienempiä ja samalla myös vapaana olevat asennustilat moottorin ympärillä ovat pienentyneet, jolloin lohkolämmittimelle ei ole enää paikkaa. Ratkaisuna autoihin ollaan alettu asentamaan säteilylämmittimiä, jotka lämmittävät öljypohjaa ja sylinterilohkoa niiden ulkopuolelta. Säteilylämmitin on tällä hetkellä yleisin asennettava, verkkovirtaa käyttävä lämmitin.

Lohkolämmitin ei lämmitä matkustamoa ja tuulilasia, joten lisävarusteena käytetään yleisesti erillistä puhaltimella varustettua sisätilanlämmitintä. Se saa virtansa useimmiten jalkatilaan asennetusta pistorasiasta.

Lohkolämmittimiä valmistavat esimerkiksi Defa ja Calix.

Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet

Polttoainekäyttöinen lisälämmitin tunnetaan yleisesti nimellä ”Webasto”, joka kuitenkin on vain yksi valmistajista, joka valmistaa lisälämmittimiä.

Lähes kaikkiin automalleihin on saatavissa polttoainetoimisia lisälämmittimiä, jotka saavat virtansa auton akusta ja käyttävät lämmitysenergianaan auton omaa polttoainetta, dieseliä tai bensiiniä. Tällaiset lämmittimet mahdollistavat helppouden, sillä auton ei tarvitse olla kiinni verkkovirrassa lämmityksen käynnistääkseen. Lämmitystä on lisäksi mahdollista ohjata langattomasti mobiilisovelluksen avulla vaikkapa omalta kotisohvalta.

Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet lämmittävät sekä moottoria että auton sisätiloja. Lisälämmitin hyödyntää auton omaa lämmitysjärjestelmää ja lämmityskanavia. Ensisijaisesti lämpiää auton moottori. Sisätilojen lämmitys alkaa, kun jäähdytysnesteen lämpötila on kohonnut tarpeeksi. Tästä syystä lämmitin tulee käynnistää riittävän ajoissa ennen ajoon lähtöä. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin on kuitenkin huomattavasti tehokkaampi kuin sähkökäyttöinen lämmitin. Tyypillisen lohko- tai säteilylämmittimen teho on noin 600 wattia, kun taas polttoainekäyttöisen lisälämmittimen teho on 4000 tai 5000 wattia. Kovallakin pakkasella auto voi polttoainekäyttöisellä lämmittimellä olla ajovalmis jo puolessa tunnissa.

Nykyaikaiset diesel-autot ovat niin taloudellisia, ettei moottori tuota riittävästi hukkalämpöä moottorin ja auton sisätilojen lämmittämiseen kovilla pakkasilla. Lisälämmitintä voi myös käyttää lisätehona ajon aikaiseen lisälämmitykseen, jolloin moottori saadaan lämpenemään käyttölämpötilaan ja lämpöä riittää myös sisätilojen lämmitykseen.

Lisälämmitin kuluttaa auton polttoaineen lisäksi akkuvirtaa. Autoilijan onkin pidettävä huolta, että nämä eivät pääse loppumaan. Lue lisää auton akun vaihdosta. Olisi suotavaa, että autolla ajetaan lämmityksen jälkeen yhtä kauan kuin lämmitys kesti, ettei akku tyhjene. Mahdollista on myös hankkia erillinen kiinteä, sähköllä toimiva akkulaturi, joka ylläpitää akun varausta.

Polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä valmistavat esimerkiksi Webasto, Eberspächer ja Binar.

Mainittujen asennusten hinnat

Olemme valtuutettu Eberspächer ja Binar asennusliike. Korjaamme ja huollamme kaikkia merkkejä (Eberspächer, Webasto, ja Binar).

Lohkolämmittimet ja sisähaarat

Lohkolämmittimet asennettuna alkaen 290 €

Säteilylämmittimet ja letkulämmittimet asennettuna alkaen 330 €

Sisähaarat asennettuna alkaen 169 €

Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet

4kw Eberspächer asennettuna alkaen 1590 €

5kw Eberspächer asennettuna alkaen 1790 €

5kw Binar asennettuna alkaen 1390€

Mainittujen asennusten kestot

Lohkolämmittimen ja sisähaaran tyypillinen asennusaika on 2-3 tuntia.

Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen tyypillinen asennusaika 1-2 päivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *